Vilka är de Mest Berömda Fotbollströjorna Någonsin?

En fotbollströja identifierar många saker, inklusive spelarens namn och nummer som bär tröjan, lagets färger och logotyper samt lagtillhörighet. I den moderna fotbollen byts tröjan hos ett professionellt lag ut varje år.

Det mest uppenbara skälet till detta är att generera försäljning (mängder av fans har flera versioner av sin favoritklubbs tröja).

Logotypen för lagets sponsor brukar också finnas med på deras tröja, och kostnaderna för ett varumärke att finnas med är mycket höga. De varumärken som finns med ändras därför regelbundet när nya kontrakt förhandlas fram. Detta innebär också att fotbollströjor är en av lagets viktigaste ekonomiska tillgångar.

Eftersom varumärken och stilar ständigt förändras kan en fotbollströja också användas för att identifiera en version av ett lag. På grund av detta är vissa fotbollströjor värda mer än andra.

För att fira detta märkliga faktum valde vi att rangordna några av de mest ikoniska fotbollströjorna genom tiderna. Det var inte lätt att göra det eftersom berömda fotbollströjor oftast är en subjektiv fråga. På grund av detta är det också ofta svårt att tillskriva tröjor ett värde.

Var och en av oss har en eller flera som ligger oss nära hjärtat av olika anledningar: designen, spelaren som bar den, om ett lag vann något i den och så vidare. Trots det kan vi alla vara överens om att vissa är mer anmärkningsvärda än andra. Därmed sagt, här kommer de tio mest kända fotbollströjorna någonsin.

Topp 10 Mest Berömda Fotbollströjor

  1. Brasilien – 1970/1971
  2. Boca Juniors – 1981/1982
  3. Celtic – 1966/1967
  4. Ajax – 1994/1995
  5. Liverpool – 1982/1983
  6. Real Madrid – 1959/1960
  7. AC Milan – 1988/1989
  8. Nederländerna – 1974/1975
  9. Danmark – 1986/1987
  10. Juventus – 1985/1986

10. Juventus – 1985/1986

Detta är inte bara en fotbollströja; det här är Juventus-tröjan. Vad gör den så unik? De svarta och vita ränderna, så klart. Men den stora kragen gör också denna tröja till något verkligt speciellt.

Klubbens tröja 1985/86 hade inte sin logotyp. I stället fanns två stjärnor som angav Juventus bedrifter i Serie A fram till dess – var och en representerar 10 ligatitlar. (En tredje stjärna lades till 2014.)

En annan skillnad kan ses med hur sponsorer hanteras. ”Ariston” är mycket större, men Kappa-logotypen har minskat storleken under hela säsongen.

Letar du efter en chans att se Juventus klä upp sig idag?

9. Danmark – 1986/1987

När Danmark debuterade i VM 1986 med den här tröjan gick åsikterna isär. Många personer anser att landets lagdräkt i turneringen var en av de bästa fotbollsdräkterna någonsin. Andra tycker att den var extrem och ful.

Tröjan är uppdelad i två delar. Hälften av den är helt röd och den andra hälften har ljusröda och vita ränder. Denna fräscha nya stil övertygade också en del klubbar, som till exempel Coventry och Southampton, att välja den stilen till mångas glädje och sorg.

Letar du efter en fotbollsresa?

8. Nederländerna – 1974/1975

Orange har alltid varit Nederländernas färg och denna tröja visar det klart och tydligt.

Enkel och samtidigt ikonisk genom tiderna, blev alla fotbollsfans blev förälskade i denna tröja. Holländarna bar den i VM-finalen 1974 i Tyskland. Även om tyskarna vann titeln kan ingen glömma denna fantastiska lagdräkt.

Detta är en anmärkningsvärd tröja av ett annat skäl med. Samtidigt som Adidas sponsrade det holländska landslaget sponsrades kaptenen Johan Cruijff av Puma. Därför fick Cruijff en anpassad version av lagdräkten med enbart två ränder på ärmarna och ingen logotyp på bröstet. Vilket drag!

Letar du efter en fotbollsresa till Nederländerna?

7. AC Milan – 1988/1989

Fråga Milanfans vilken som är den mest ikoniska tröjan i klubbens historia så kommer många sannolikt att tänka på den tröja som Ruud Gullit, Frank Rijkaard och Marco Van Basten bar.

Under slutet av 1980-talet och 1990-talet var AC Milan skrämmande bra. Och med sina svart-rödrandiga tröjor var laget också ur modesynpunkt lika starka.

Detta är en klassisk tröja som alltid kommer att bli ihågkommen.

Vill du se AC Milan live?

6. Real Madrid – 1959/1960

Helvita tröjor har alltid varit synonymt med Real Madrid. Det är därför vi inte kunde låta bli att ta med den på den här listan.

Klubben har många berömda tröjor. Lagets tröja från 1959/1960 är dock särskilt berömd – det var den mest vinnande tröjan i historien! Med den vann Los Blancos nämligen den femte Europacupen i rad genom att besegra Eintracht Frankfurt med 7-3 i den spännande finalen i Glasgow.

Vi är säkra på att absolut ingen har glömt detta fantastiska lag.

Letar du efter en fotbollsresa?

5. Liverpool – 1984/1985

Bland alla tröjor som de röda har samlat på sig genom sin historia kan denna lagdräkt anses vara deras bästa.

Med klassiska röda och tunna ränder är den nästan identisk med deras 1983/84 hemmatröja. Dock sticker den här tröjan utan sponsorers logotyper ut.

Liverpool bar den under Europacupfinalen 1984 i Rom där de slog AS Roma på straffar och vann cupen.

Letar du efter en chans att se Liverpool spela?

4. Ajax – 1994/1995

På fjärde plats har vi Ajax under en av deras bästa säsonger någonsin: 1994/1995.

Amsterdamklubben har använt sig av samma mall i över 100 år nu – rött och vitt med en tjock rand i mitten. Den är enkel och unik i sitt slag. Men något som förblir mycket sällsynt med den här tröjan från 1994 är den vertikala sponsringen.

Laget bar den under semifinalen i UEFA Champions League mot Bayern München. Laget vann senare den europeiska fotbollens största klubbtrofé den säsongen.

Funderar du på en fotbollsresa?

3. Celtic – 1966/1967

Enkel men samtidigt oförglömlig; det är omöjligt att inte ta med Celtic FC och deras europacuptröja från 1967 i denna lista.

Inga logotyper, inga sponsorer och inga andra detaljer. Endast deras gröna och vita horisontella ränder. Helt äkta och genuin.

Celtic bar den under finalen mot Inter Milan i Portugal där de skrev historia. ”Lissabon Lejonen” vann senare matchen och blev det första brittiska laget att vinna Europacupen.

Vill du se fantastisk fotboll live?

2. Boca Juniors – 1981/1982

Boca Juniors blå och gula fotbollströja är den lättaste att identifiera i Argentina. Färgerna är helt enkelt oersättliga!

Lagtröjan från säsongen 1981/82 var den första som hade Bocas fyrstjärniga vapensköld tillsammans med de berömda färgerna vars inspiration kom från Buenos Aires-klubben.

Även i det här fallet är det stora spelare som har gjort lagtröjan berömd, och den här tröjan skriker Diego Maradonas namn. Han blev berömd med den här tröjan och hjälpte laget att vinna 1981 års pokal och marknadsföra den här lagdräkten.

Letar du efter en fotbollsresa?

1. Brasilien – 1970/1971

Första platsen på den här listan går till Brasiliens klassiska lagtröja från säsongen 1970/71. Enkel, elegant och snygg är det bästa sättet att beskriva den här tröjan på.

De var det enda laget som var starkare än italienarna under dessa år. Med legender som Pele, Jairzinho, Rivelino och Carlos Alberto hade Brasilien några av de bästa anfallarna som världen någonsin har skådat.

Pelé och laget vann VM för tredje gången 1970. Detta var den sista tröjan han bar innan han slutade spela.

Funderar du på en fotbollsresa?Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *