Fem ikoniska spelstilar som du bör kolla in

En av de bästa sakerna med fotboll är att det nästan finns ett oändligt antal sätt att spela på. Några av sportens största sinnen har kommit på sina egna knep för att slå sina bästa av motståndare. Här är de 5 mest ikoniska fotbollsstilarna som varje fotbollsfans bör kolla in.

Tiki Taka

Känd genom Pep Guardiola och hans otroliga Barcelona-sida, alla som har uppmärksammat europeisk fotboll under de senaste 10-15 åren är mycket bekanta med Tiki Taka. Inte bara har det tagit klubbfotboll med storm, men den spanska nationella sidan har också använt den med stor effekt de senaste åren.

Definieras genom att använda trianglar och korta passar för att slita ut sina motståndare, nyckeln till framgången av detta system bygger på den tekniska förmågan hos spelarna. Anfallare måste genomföra fenomenala rörelser; mittfältare måste utveckla bollen upp på planen genom dribbling och passering och försvarare bör vara lugna och avgörande med deras passar och tacklingar.

Den fantastiske Johan Cruyff sa en gång, ”om motståndaren inte har bollen, kan de inte göra mål” och Pep Guardiola tog det till hjärtat. Hans Barcelona-sida var känd för sin dominans i besittning, i genomsnitt 60% -70% under hans regeringstid.

Laget som Guardiola ärvde från Frank Rijkaard 2009 var perfekt för denna spelstil. Puyol, Xavi, Iniesta och naturligtvis Lionel Messi kom alla upp genom Barcelonas berömda La Masia academy. De fortsatte med att vinna flera La Liga-och Champions League-titlar genom att spela Tiki Taka.

Pep är inte längre i Barcelona, men Tiki Taka lever vidare med honom i Manchester. Denna nuvarande Manchester City-sida är utan tvekan tränarens mest kompletta sida. Han har fått en stor summa pengar, och investeringen har återbetalats i pokaler. En fotbollsresa till Man City visar dig kraften i Tiki Taka.

Total fotboll

Den här går långt tillbaka. Från Burnley på 1950-talet till Santos på 1960-talet innan de äntligen får erkännandet det förtjänar på grund av de holländska och AJAX-lagen på 1970-talet. Total football är föregångaren till Tiki Taka.

Med Total football är ingen utespelare fast i en förutbestämd roll, varje spelare kan göra varannan spelares jobb, vilket innebär att det finns en konstant cykel av spelare som ersätter varandra för att laget ska behålla sin form.

Engelsmannen Jimmy Hogan krediteras uppfinningen av Total football men det är Johan Cruyff som är dess mest kända användaren. Både som spelare och tränare var Cruyff troende attackerande fotboll, vilket säkerställde att varje lag han tränade lyckades spelade på detta sätt.

Ajax-sidan på 70-talet lyckades vinna 3 Champions League och 8 holländska titlar och dödade den berömda ’catenaccio’ – stilen som Inter Milan använde med stor effekt på 60-talet. Det var fotboll som ingen någonsin sett förut.

I modern tid spelar Ajax fortfarande detta märke av flytande attackerande fotboll, men det finns över hela kontinenten. Napoli, Barcelona och Manchester City spelar alla med Cruyffs grunder för vacker attackerande fotboll.

Defensiva masterminds

De två första stilarna vi har listat har baserats på flytande, attackerande fotboll, men det finns mer än ett sätt att vinna en match på. Den bästa offensiven är ett bra försvar och tränare som Diego Simione och Jose Mourinho har behärskat det.

Italiensk fotboll är kanske mest förknippad med defensiv fotboll, och med goda skäl. Argentinska tränaren Helenio Herrera tog med sig sin berömda catenaccio, italienska för ’dörrbult’ till Inter Milan 1960, vilket ledde dem till back-to-back Champions League 1964 och 1965.

Jose Mourinho är den mest framgångsrika defensiva tränaren i den senaste generationen. Hans första förtrollning i Chelsea var inte så defensiv som många kanske trott, men hans framgång kom från ett mycket solidt försvar och medgav bara 15 mål i ligan under sin 2004/05 titelvinnande säsong.

Mourinhos största ögonblick kom när han hanterade Inter Milan. Precis som Herrera tog han Champions League till Milano och spelade defensivt och slog Pep Guardiola och hans Barcelona-lag på vägen.

Inter vann den säsongen med en defensiv bas av Lucio, Walter Samuel, Maicon och Javier Zanetti, med Esteban Cambiaso satt precis framför dem. Samuel Eto’o, Diego Militao och Wesley Sneijder levererade den magiska toppen.

Numera är Diego Simione och hans Atletico Madrid-sida i framkant av defensiv fotboll. Allmänt betraktas som masters of the dark arts, sidan från den spanska huvudstaden är väl värt att beskåda om du är intresserad av taktik.

Gegenpressing

Gegenpressing har sitt ursprung i Tyskland och blev känd av Jurgen Klopp och hans mentor Ralf Rangnick. Denna stil kräver fullständigt engagemang och otroliga träningsnivåer, det har varit framgångsrikt på alla nivåer i tysk fotboll och nu har det använts i England.

Termen Gegenpressing kommer från tyska för”motpressning”. Det innebär i huvudsak att vinna bollen tillbaka från din motståndare så snart som möjligt efter att ha förlorat, helst högt upp på planen.

Tillämpa intensiva mängder tryck på oppositionen i deras defensiva tredje med hopp om att tvinga ett misstag. Ett lag som spelar den här stilen måste vara på framfoten, aldrig låta laget de spelar mot vila.

Klopp utplacerade denna taktik med stor effekt under sin tid i Dortmund och avslutade Bayern Munich monopolet på ligan under en kort tid med Bundesliga-segrar 2010 och 2011. De tog sig också till Champions League-finalen 2013 och förlorade snävt mot sina bittra rivaler.

De flesta klubbar i Tyskland spelar nu med den här stilen, men det är Liverpool som spelar stilen bäst. Klopp flyttade från Dortmund till Merseyside och han tog med sig Gegenpressing. Liverpool vann sin första ligatitel på 30 år och deras sjätte Champions League under tysken.

Taktiskt geni

Vissa tränare kan anpassa sin stil för att få det bästa av sin motståndare, Antonio Conte är en av dessa tränare. Även om denna stil är ganska envis i sitt val av formation, är Conte en fotbollfanatiker med en vinnares mentalitet.

Hans Spurs-sida har haft en bra start på säsongen efter ett imponerande slut den senaste säsongen. Conte kommer inte att nöja sig med topp fyra, han vill ha en pokal och det skulle inte vara en överraskning om han är mannen som bryter Spurs’ winner streak.

Thomas Tuchel är en annan tränare som kan anpassa sig som han finner lämpligt. När han tog över Chelsea, insåg han snabbt att de fanns brister i försvaret så han bytte till en back trea, och såg till att det blev svårt att bryta igenom.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *