5 underskattade derbyn varje fotbollsfan bör se live

Fotboll är fullt av heta rivaliteter mellan klubbar som hatat varandra i årtionden. Derbyn som Celtic vs Rangers, AC Milan vs Inter och Barcelona vs Real Madrid skapar alla rubriker, men några mindre kända sammandrabbningar erbjuder lika stor upplevelse och spänning.

Atletico Madrid – Rayo Vallecano 

Många fotbollsfans är inte ens medvetna om att Rayo Vallecano är baserade i den spanska huvudstaden Madrid, men deras derby med lokala rivaler Atletico Madrid är en av de hårdaste i landet.

En match som innehåller politisk spänning på grund av Rayos berömda vänsterlutande fanbase och Atleticos mer konservativa publik, förvänta dig fyrverkerier, ibland bokstavligen, när dessa två klubbar möts på planen.

Det är rättvist att säga att Atletico Madrid har kommit ut på toppen och vunnit fler gånger än dem förlorat, efter att ha vunnit alla utom två matcher i La Liga sedan 2014, och de andra två matcherna spelats oavgjort.

Oavsett om du tittar på detta derby i Atleticos nyrenoverade och moderna Wanda Metropolitano arena för 68 000 åskådare eller Rayos något mindre men mycket charmiga 14 000-sits Campo De Futbol de Vallecas arena, kommer du få vara med om en riktigt bra upplevelse när dessa två möts.

Roma – Napoli 

Derby Del Sole (eller Derby Of The Sun) är en match som utkämpas mellan Italiens största klubbar utanför landets mycket rikare norra del.

Juventus, AC Milan och deras stadsrivaler, Inter har dominerat italiensk fotboll sedan starten. Även Torino hade sina stunder med sin berömda Grande Torino sida av 1940-talet. Trofeeskåpet längre söderut är lite tomare.

Romas sista Serie A-titel kom under säsongen 2000/01 och Napoli är ännu längre tillbaka 1989/90, där de leddes till toppen av den legendariska Diego Maradona. Detta borde dock inte hindra dig från att titta på dessa två matcher.

Både Napoli och Roma skryter med några av de mest otroliga och passionerade fansen i all europeisk fotboll. Att gå runt den vackra staden Neapel kommer att visa hur viktigt klubben är för folket, väggmålningar av Maradona täcker många väggar.

Videor av Paulo Dybala’s som nyligen avslöjad Roma spelare i stadens centrum är alla bevis man skulle behöva om de letar efter bevis på hur mycket fotboll betyder för Roma fans. Tusentals gick ut på gatorna för att fira.

Derby betyder mycket. Missa inte detta då det är en upplevelse som ingen annan.

Dortmund – Gladbach 

Tysk fotboll handlar inte bara om Bayern Munich. Även om Bayern har dominerat spelet nationellt, kommer Borrussen derbyn mellan Borussia Dortmund och Borussia Monchengladbach med enorm historia.

Detta kanske inte är ett traditionellt lokalt derby med tanke på att städerna Dortmund och Gladbach är nästan två timmars med bil ifrån varandra, men med båda klubbarna regelbundet i Bundesligas historia, går det ingen kärlek förlorad mellan de två olika lagens fans.

Tillbaka på 70-talet var Gladbach Tysklands gyllene pojkar. De vann ligatiteln tre gånger i rad från 1974-1977, med den legendariska danske anfallaren Allan Simonsen som vann Ballon d’Or under de senaste åren.

På senare tid är det dock Dortmund som legat på toppen med pojkarna i gult som vann 6-0 så sent som i februari 2022.

Dortmunds ’Yellow Wall’ är legendariskt inom fotbollen, men ärligt talat spelar det ingen roll vilken arena du går och ser dessa två spela. Hur som helst, så har du något otroligt att se fram emot.

Espanyol – Barcelona 

Barcelona är en av de få klubbarna som är svåra att hata, såvida du inte är ett Espanyol-fan. I Katalonien kallar de den här matchen för Derbi barceloní, och även om detta är La Ligas mest spelade lokala derby, är det också de mest ensidiga.

Liksom så många spanska rivaliteter är den här genomsyrad av politik. Under general Francos diktatur sågs FC Barcelona som affischpojkar för anti-etablissemanget, medan Espanyol överensstämde mer med auktoritet.

Espanyol har dock haft sina stunder. De lyckades med 2-2 oavgjort 2007, på säsongens näst sista dag, vilket hjälpte Real Madrid att vinna titeln den säsongen. Den största vinsten i detta derby tillhör även Espanyol, en 6-0 seger 1951.

En av de bästa sakerna med att gå och se ett lokalt derby som detta är möjligheten att utforska en stad, och Barcelona har mycket för dig att se. Ta in alla sevärdheter, ät fantastiska mat, och gå och titta på en av de mest unika derbyn som fotboll har att erbjuda.

Fulham – Crystal Palace

Det finns så många fotbollsklubbar i London, att det är svårt att gå en kilometer utan att upptäcka en ny fotbollsarena. Det finns för närvarande sju klubbar från huvudstaden i Premier League.

Fulhams hem som är Craven Cottage är verkligen en one-of-a-kind arena och har knappt förändrats sedan West London club flyttade in där 1896. Det är över 100 års fotbollshistoria inom fyra ställen.

Det är allmänt accepterat bland fans av engelsk fotboll att Crystal Palace fans på Selhurst Park producerar en av de bästa atmosfärerna i landet. Om du ska titta på ett derby på denna arena förvänta dig lust, intensitet och non-stop sång.

Under sina respektive tränare, Patrick Viera och Marco Silva, spelar båda klubbarna bra fotboll. En match mellan dessa två lag lovar två saker – mål och en riktigt härlig upplevelse.

Fotboll är så mycket mer än att titta på de bästa lagen som spelar mot varandra om och om igen. Dessa lag och matcher har dedikerade fans och det är denna typen av erfarenhet som gör de här matcherna så vackra att se på.

Fulham stadium


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *