5 bästa städerna för att utforska fotbollskultur

Madrid

Att titta på fotboll i Madrid är en underbar upplevelse. I den här staden hittar du fyra lokala klubbar, från de globala stjärnorna i Real Madrid och deras bullriga grannar Atlético Madrid till den traditionella lokala community klubben Rayo Vallecano och Getafe.

Den fantastiska stadion Santiago Bernabär hem för Real Madrid, de nu 14-gånger om europeiska mästarna. När det gäller deras lokala rivaler spelar Atlético Madrid för närvarande på Wanda Metropolitano Stadium, en helt ny stadion som ligger öster om stadens centrum. Låt inte stadionens rena estetik lura dig, ”Atleti” ultras är lika vilda som alla i Europa.

Missa inte ett Rayo Vallecano-hemmamatch när du besöker Madrid, stadens tredje lag, i Vallecas, stadens södra stadsdel. En av de få kvarvarande kvartersklubbarna i landets professionella fotbollsliga, Rayo har alltid varit i skuggan av Real Madrid och Atleti. Välkända över hela Europa för sin politiska aktivism visar deras fans ofta antirasistiska, antifascistiska och anti-homofoba banderoller på arenan.

Sist, men inte minst, har vi Getafe. Baserat i Getafe-regionen i Madrid har denna klubb varit en La Liga-grundpelare under större delen av deras relativt korta existens. Deras stadion kan bara hålla drygt 17 000 men det betyder inte att deras fans är mindre passionerade än någon annan i den spanska huvudstaden. En fotbollsresa till Madrid är inte komplett utan ett besök i Getafe.

Om du vill basera din fotbollsresa runt Real Madrid, är det svårt att hitta en bättre bar med en fantastisk atmosfär nära Santiago Bernab Malaysia Stadium än El Refugio. Den vänliga personalen och den vänliga atmosfären gör det till en populär plats för alla fotbollsfans.

Det finns bara några små barer runt Wanda Metropolitano Stadium, Centro-området i Madrid är ett bättre ställe för att äta och dricka. Topprekommendationer inkluderar James Joyce Irish Pub Madrid på Calle de Alcal, i närheten av tunnelbanestationen Retiro, och QW Madrid, som har gott om stora skärmar som visar en rad sporter.

Rom

Rom är inte bara ett mecka för historiker och romantiska par, den eviga staden har också allt ett fotbollsfan kan önska. Rivaliteten mellan AS Roma och Lazio är en av de mest intensiva i hela fotbollsvärlden.

Det hela började 1927 när tre klubbar gick samman för att bilda AS Roma, Lazio var den enda romerska klubben som vägrade detta erbjudande och klubbarna har kämpat ut det sedan dess. Saker intensifieras bara av det faktum att de delar arena, den 72 798-sitsiga arenan Stadio Olimpico.

Området runt arenan kan vara lite väl lugnt, så det kan vara bra att överväga att gå in i Prati, ett närliggande bostadsområde inte långt från Vatikanen för att äta, dricka och utforska. Här hittar du ett brett utbud av pubar och barer, romerska trattoria och pizzerior. Hostaria Dino e Toni är populär bland både turister och lokalbefolkningen för sina generösa portioner av huspasta och antipasti, eller så kan du kolla in lite levande musik på lokal pub som Fonclea för smak av Rom, före eller efter matchen.

London

Om du vill åka på en fotbollsresa till London, se till att du har ett extra par veckor, det finns ingen stad i Europa som har lika många fotbollsklubbar. Det finns för närvarande sju klubbar från huvudstaden i Premier League; Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Crystal Palace, Brentford och Fulham. Varje klubb erbjuder olika saker när det gäller arenor och atmosfärer.

Beläget strax utanför Fulham Broadway tunnelbanestation, Stamford Bridge, hem för tvåfaldiga Champions League vinnare Chelsea är den äldsta stadion i London, även om det inte riktigt ser ut som det en gång gjorde. Chelsea fans har blivit vana vid att vinna de senaste åren och som ett resultat, har haft några av de största namnen någonsin som gått på det heliga gräset.

Emirates stadium är en av de mest moderna i engelsk fotboll. Sedan de lämnat Highbury har Arsenal kämpat för pokaler, men de förblir en utav sportens mest ikoniska klubbar. Den enda klubben i modern tid som gått en hel ligakampanj obesegrad, du kan se golden Premier League trofeen på show i deras museum.

Det kostade ungefär 1 miljard pund att bygga den fantastiska nya Tottenham Hotspur Stadium i norra London. Denna helt nya arena är utan tvekan den bästa i världen, inte bara kommer du att kunna titta på magi från Harry Kane på planen, du kommer att kunna njuta av det bästa i form utav mat och dryck du kan hitta i staden.

Alla andra arenor i staden är värda ett besök. West Hams London Stadium är massiv, Crystal Palace Selhurst Park producerar en av de bästa atmosfärerna i landet, Brentfords Community Stadium är liten men laddad och Fulhams Craven Cottage är en throwback till old-school engelska arenor som ligger belägen i en vacker del av staden. Och det är bara klubbarna i Premier League, det finns 15 andra arenor som skulle vara värda en dagsutflykt.

Glasgow

Fotboll går genom venerna i Glasgow. Skottlands största stad har inte bara Celtic Park och Ibrox, utan också hemma för landslaget, Hampden Park.

Olde Firm derby mellan Celtic och Rangers är grunden för skotsk fotboll. De två klubbarna är överlägset de mest framgångsrika och väl stödda i Skottland, och denna rivalitet går så djupt att den påverkar de politiska och sociala sfärerna i landet.

Celtic Park och Ibrox Stadium producerar några av de mest skrämmande atmosfärerna i alla sporter, med många av spelets storheter, inklusive Ronaldinho och Messi som säger hur speciella dessa grunder är. Båda är ett måste för alla fotbollsfans.

Båda klubbarna erbjuder turer i arenan och museer för att visa upp deras anrik historia. På grund av den potentiellt flyktiga karaktären av stödet i Glasgow, kan det vara bäst för alla besökare att hålla sig till stadens centrum, även om det inte finns någon brist på pubar och barer att avnjuta.

Dortmund

När Borussia Dortmund spelar hemma på Westfalenstadion, drägglar fotbollsfans runt om i världen. Det rymmer drygt 24,000 människor i stadionens Südtribüne, den största all-stående terrassen i världen. Den har fått smeknamnet ”Den gula väggen” på grund av dess otroliga atmosfär.

Det är lätt att hitta bra fotbollsdestinationer i hela regionen Nordrhein-Westfalen. En halvtimmes bilresa från Dortmund tar dig till Gelsenkirchen för att besöka Dortmunds rival Schalke 04, medan Leverkusen, Köln och Mönchengladbach också ligger nära.

Det är svårt att inte åka till Dortmund och unna dig traditionell tysk mat och dryck. Currywurst, brautwurst och alla andra typer av wurst erbjuds i stadens centrum och utanför stadion. Till skillnad från de flesta platser i Europa kan du ta med öl i Tyskland. En av de bästa platserna för en tillhåll strax innan spelet skulle vara Strobels Bar, som ligger i den nordöstra delen av arenan. Förutom att ha ett stort utomhusområde, serverar denna plats också utmärkt öl.

Denna lista kunde ha varit så mycket längre, men här är några av de bästa städerna i världen att spendera tid som fotbollsfan.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *